Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
top of page

צהבת יילודים: תסמינים, גורמי סיכון, טיפול והקשר להנקה

צהבת יילודים היא תופעה שכיחה בימים הראשונים לאחר הלידה. איך מזהים תינוק צהוב? מתי זה מסוכן? אילו טיפולים קיימים ומה הקשר בין הנקה לבין רמות בילירובין? כל מה שהורים טריים צריכים לדעת – בגישה מקצועית ומרגיעה.


צהבת יילודים ("התינוק הצהוב") היא תופעה נפוצה בשבוע הראשון לחיים, ונובעת מעלייה ברמות הבילירובין – תוצר פירוק של תאי דם אדומים. אצל תינוקות, הכבד עדיין אינו בשל דיה ולכן מתקשה לפנות את הבילירובין, מה שמוביל לצהבת חולפת אצל כשני שלישים מהתינוקות שנולדו במועד, ובשכיחות גבוהה יותר אצל פגים (NHS).


מהי צהבת יילודים ולמה היא נוצרת?


במהלך ההריון, הדם של העובר עשיר בכדוריות דם אדומות. לאחר הלידה, מתרחש תהליך של פירוק אותן כדוריות והתאמת מערכת הדם לחיים מחוץ לרחם. בתהליך זה נוצר בילירובין – חומר צהוב שצריך להתפנות דרך הכבד והמעיים. מכיוון שהכבד של היילוד עדיין אינו בשל, הפינוי איטי, והבילירובין מצטבר בגוף – דבר שמתבטא בגוון צהבהב של העור ובלובן העיניים (כללית).

מתי מופיעה צהבת וכיצד מזהים אותה?


לרוב, צהבת יילודים מופיעה ביום השני או השלישי לחיים ומגיעה לשיא סביב היום הרביעי-חמישי. הבילירובין נספג מהעור פנימה ולכן הצהבת מתחילה בפנים ויורדת לגוף ולגפיים. ירידה בצהבת תתרחש בסדר הפוך – מהגפיים חזרה לפנים. איתור ראשוני נעשה על ידי הסתכלות על צבע העור והעיניים, אך אבחנה מדויקת תיעשה רק באמצעות מדידת רמות בילירובין, באמצעות מכשיר עור או בדיקת דם (המהימנה יותר) (MedlinePlus).


ילד עם צהבת יילודים
תינוק עם צהבת (הדמייה)

מתי צהבת עלולה להיות מסוכנת?


במרבית המקרים מדובר בתהליך תקין וחולף, אך כאשר רמות הבילירובין עולות מעבר לטווח הרצוי – יש סכנה לפגיעה מוחית (קרניקטרוס). לכן קיימת חשיבות רבה למעקב מדויק אחר רמות הבילירובין, בעיקר אם קיימים גורמי סיכון:

  • פגות

  • חוסר התאמה בין סוגי הדם של האם והתינוק (למשל אם האם O והתינוק A או B)

  • חסר באנזים G6PD

  • שטפי דם בלידה

  • תינוק שלא יונק מספיק או מתייבש


כיצד מטפלים בצהבת יילודים?

הטיפול המרכזי הוא פוטותרפיה – טיפול באור כחול מיוחד המפרק את הבילירובין דרך העור ומקל על פינויו מהגוף. התינוק מונח עירום עם כיסוי עיניים, והמעקב נעשה באמצעות בדיקות דם חוזרות. הטיפול אינו כואב ויעיל מאוד. במקרים נדירים וחמורים, ייתכן צורך בעירוי נוגדנים או החלפת דם (משרד הבריאות).


תפקיד ההנקה בהתמודדות עם צהבת

חלב אם מסייע בפינוי הבילירובין דרך הצואה. תינוקות עם צהבת עלולים להיות ישנוניים ולא לינוק מספיק – מה שמחריף את הצהבת. לכן חשוב להניק לפחות כל שלוש שעות, גם אם התינוק לא מבקש. לעיתים יש לשלב סחיטה או שאיבה כדי לוודא שתינוק מקבל כמות מספקת. במקרה של קושי – מומלץ להיעזר ביועצת הנקה. פורמולה אינה עדיפה אלא אם כן יש הוראה רפואית ברורה (MedlinePlus – Breastfeeding and jaundice).


ומהי צהבת חלב אם?

במיעוט מקרים, מופיעה לאחר כשבועיים תופעה של צהבת שמקורה בחומר מסוים בחלב האם שמעכב פינוי בילירובין דרך המעיים. לרוב מדובר במצב קל וחולף שאינו מזיק. רק במקרים נדירים מאוד יומלץ על הפסקת הנקה זמנית (MedlinePlus – Breast milk jaundice).


לסיכום

צהבת יילודים היא תופעה מוכרת ושכיחה. חשוב להיות במעקב רפואי, להקפיד על הנקה תכופה ולהיעזר באנשי מקצוע במידת הצורך. רוב התינוקות יעברו את התקופה הזו בקלות וללא כל סיבוך.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

לחצי ליצירת  קשר:

נבנה ע"י חיון קרלוס בעזרת WIX.COM כל הזכויות שמורות ל"בייבי בית -ייעוץ הנקה ייעוץ שינה וליווי אחות"Ⓒ

bottom of page